شستشوی فرش دستباف
شستشوی فرش دستباف و قیمتی بدون اینکه به بافت و تار و پود فرش آسیبی وارد شود، همواره به عنوان یکی از اصلیترین دغدغهها مطرح میشود. حتی زمانی که افراد در منزل و به صورت سنتی برای شتسشوی فرشها در منزل اقدام میکردند با مشکلاتی مانند رنگ پس دادن، زرد شدن ریشهها و بوی نامطبوع مخصوصا برای فرشهای دستباف مواجه بودند. در حالی که امروزه چنین چالشهایی در رابطه با شستشوی فرش دستباف و ماشینی کمتر دیده میشود. زیرا قالیشوییهای حرفهای و با تجربه به صورت مکانیزه با کمک ماشین آلات مخصوص شستشوی فرشها را بر عهده گرفتهاند. در این مقاله قصد داریم بیشتر به موضوع شستشوی فرش دستباف در قالیشوییها بپردازیم و با نحوه صحیح شستشوی فرش دستباف آشنا شویم.
تحویل گرفتن فرش از مشتری و درج موارد احتمالی درفاکتور قالیشویی که از نکات مهم انتخاب قالیشویی خوب است.
بازررسی فرش برای تشخیص آسیب های احتمالی
لکه گیری با توجه به نوع لکه (نوع مواد با توجه به نوع لکه متفاوت است )
شستشوی فرش با ماشین آلات تخصصی
آبگیری فرش
خشک کردن فرش
لول کردن اصولی فرش ، همراه با پوشش پلاستیکی
تحویل فرشها به مشتریان با توجه به فاکتور اولیه
نظافت فرش دستباف را به قالیشوییهای معتبر و شناخته شده بسپارید
در این مقاله سعی کردیم با بررسی نکات شستشوی فرش دستباف نحوه صحیح نگهداری و تمیز کردن فرش را ارائه کنیم. توجه داشته باشید فرشهای دستباف به لحاظ قیمت و نوع بافت بسیار ارزشمند هستند و بایستی به قالیشوییهای معتبر و حرفهای سپرده شوند.
چه زمانی باید اقدام به شستشوی فرش دستبافت کرد؟
از آنجایی که فرش دستبافت کف اتاق ها و سالن پهن میشود از اینرو احتمال آلوده شدن و کثیف شدن آن وجود دارد. ریختن مواد غذایی و نوشیدنی سبب میشود تا نیاز به شستشوی فرش دستبافت به وجود آید.
از آنجایی که فرش دستبافت از الیاف طبیعی بافته میشود و دارای ارزش قیمتی بالایی نسبت به فرشهای ماشینی است لذا شستشوی فرش دستبافت باید همراه با اصول و قواعد مناسب انجام شود تا به فرش آسیب وارد نشود و کیفیت اولیه آن پس از شستشو همچنان حفظ شود. چنانچه شستشوی فرش دستبافت به درستی صورت نگیرد جلوه و ظاهر فرش شما تغییر خواهد کرد.
مراحل قبل از شستشوی فرش دستبافت:
قبل از شروع شستشوی فرش دستبافت باید مراحل زیر را به ترتیب و با دقت انجام دهید تا فرش جهت شستشو آماده شود. مراحل قبل از شستن فرش دستبافت به شرح زیر است:
غبارگیری:
قبل از شستن فرش دستبافت لازم و ضروری است که حتما غبارگیری شده و گرد و غبار از تار و پود آن زدوده شود. این کار باعث میشود تا زمان شستشوی فرش دستبافت کاهش یابد.
فرش را روی دیوار یا بند محکمی که قابلیت نگهداری فرش را داشته باشد، پهن کرده و چوب را با ضربات آهسته به فرش میزنید تا گرد و غبار آن بیرون بیاید. توجه کنید که ضربات چوب محکم نباشد تا به فرش لطمه وارد شود.
جارو کردن:
پس از انجام مرحله قبل، فرش را روی زمین پهن کرده و با یک جارو چوبی کلیه سطح فرش را جارو میکنید. بهتر است که جارو کردن از سمت خواب فرش انجام گیرد.
غبارگیری مکانیکی:
این روش در قالیشویی انجام میشود. این مرحله از آن جهت دارای اهمیت است که در صورت انجام نشدن این مرحله، گرد و غبار فرش در زمان شستشو فرش دستبافت تبدیل به گل شده و در تار و پود آن باقی میماند.
پرزگیری و موگیری:
با کمک یک دستمال تخی تمیز اقدام به گرفتن پرز و مو نمایید.
رفوگری:
در صورتی که فرش دستبافت دچار پارگی، فرسودگی، سوختگی و از این قبیل موارد شده باشد، باید توسط افراد متخصص ترمیم و رفوگری شود. برای رفوگری و رفع نواقص باید جنس الیاف طبیعی فرش تشخیص داده شود و سپس اقدام به ترمیم آن نمایند.
نحوه صحیح شستشوی فرش دستبافت:
چنانچه شما در خانه فرش دستبافت دارید و تصمیم گرفتهاید تا آن را بشویید لذا رعایت نکات مهمی که در ادامه این مقابله بدانها اشاره خواهد شد، سبب رضایت کامل پس از شستشوی فرش دستبافت خواهد شد.
رنگ پس دادن فرش:
پس از انجام مراحل قبل از شستشوی فرش دستبافت باید توجه نمایید که آیا فرش رنگ پس میدهد یا نه؟ رنگ پس دادن فرش آسیب جدی به آن وارد میکند. برای تشخیص این مورد مهم ابتدا باید با کمک یک دستمال سفید تمیز که با آب نیم گرم خیس شده است روی فرش بکشید.
چنانچه مشاهده کردید که فرش رنگ پس میدهد باید با توجه به نکات مهمی که در ادامه گفته خواهد شد اقدام به شستشوی فرش دستبافت نمایید.
شستن فرش با آب سرد:
فرش را روی سطحی صاف و تمیز پهن نمایید. سپس با کمک یک شلنگ با متراژ مناسب اقدام به خیس کردن فرش با آب سرد کنید. بهتر است تا آب به شکل دوش باشد. تمام سطح فرش را خیس نمایید.
مواد شوینده مناسب برای شستشوی فرش دستبافت:
بهترین ماده شوینده برای شستشوی فرش دستبافت بهره بردن از پودر دستی است که در میزان قابل توجهای آب سرد حل شده باشد. استفاده از مایع ظرفشویی و پودر صابون هم برای از بین بردن چربی سطح فرش مناسب میباشد.
شستشوی فرش دستبافت با کمک اسفنج آغشته شده به مواد شوینده مناسب
شستشوی فرش:
شستن فرش دستبافت با یک اسفنج تمیز و بزرگ را که به مواد شوینده آغشته شده آغاز میشود. از طرف خواب فرش اقدام به شستن آن نمایید. بهتر است تا این کار با دقت، ظرافت، گذاشتن زمان مناسب و به دور از شتاب صورت گیرد. تکرار دو بار این کار شما را مطمئن میکند که فرش را به طور کامل و مناسبی تمیز کرده اید.
آبگیری و خشک کردن:
ابتدا با کمک پارو سطح فرش را از کف موجود پاک کنید. سپس به کمک شلنگ آب سرد و پارو اقدام به پاک کردن کامل فرش از کف موجود در تار و پود کنید. پس از اطمینان از تکمیل شدن مرحله آبگیری، فرش را به همان حالت بگذارید تا آب اضافی از فرش خارج شود.
پس از پایان آبگیری نوبت به پهن کردن فرش برای خشک شدن در معرض هوا میرسد. فرش را نباید در مقابل نور مستقیم خورشید پهن کرد. زمان مناسب را برای خشک شدن به فرش دستبافت بدهید. فرش را از قسمت پشت پهن نمایید.
برای اینکه فرش پس از خشک شدن جلوه زیبای ابتدایی خود را حفظ نماید با کمک یک فرچه نرم از طرف خواب فرش به سمت دیگر بکشید.
استفاده از شامپو فرش:
برای شستشوی فرش دستبافت می توان از شامپو فرش هم بهره برد. در این روش یک دستمال نخی تمیز یا اسفنج را به شامپو فرش آغشته کرده و روی سطح فرش در جهت خواب آن به آرامی بکشید. سپس با یک دستمال تمیز و نرم کف را از سطح آن پاک نمایید.
با کمک یک فرچه نرم می توانید قبل از کشیدن شامپو فرش، پرزهای آن را تمیز کنید.
نکات مهم:
- چنانچه فرش دستبافت رنگ پس میدهد از لوله کردن آن پس از شستشو خودداری نمایید.
- توجه به بروشور و مندرجات درج شده در پشت فرش جهت انتخاب شستشوی مناسب فرش دستبافت لازم است.
- چنانچه پس از آبگیری فرش را لوله کردهاید، دیگر اقدام به آب گیری نکنید زیرا باعث زرد شدن ریشههای فرش خواهد شد.
- از پهن کردن فرش در خانه به صورت نمدار جدا پرهیز کنید.
آبگیری فرش دستبافت با کمک پارو و آب