راهنمای کامل شستشوی فرش؛ نحوه صحیح و اصولی شستن فرش و موکت! هر چند وقت یکبار فرش هایمان را بشوییم؟ مراحل شستن فرش در خانه کدامند؟ قبل از شستن فرش چه نکاتی را باید زیر نظر بگیریم؟ چگونه فرش های خودمان را خشک کنیم؟ به نظر شما شستن فرش در خانه بهتر است یا قالیشویی؟چرا فرش ها بعد از شستشو زرد می شوند؟ بهترین محلول یا شوینده برای شستن فرش کدام است؟
یکی از مهم ترین دغدغه ها و چالش های افراد به ویژه در ایام نزدیک عید نوروز، شستشوی فرش و قالی های منازل است. برای شستشوی فرش نیاز است اصولی را رعایت کنید تا به فرش های شما آسیبی وارد نشود. شما می توانید فرش هایتان را خودتان بشویید و یا این کار را بر عهده شرکت های قالیشویی بسپارید. اگر می خواهید در منزل فرش های خودتان را بشویید، در راهنمای کامل شستشوی فرش، همراه ما باشید تا بتوانید با نحوه صحیح شستن فرش ها آشنا شوید.
هرچند وقت یکبار فرش را بشوییم؟
یکی از راه های تمیز نگه داشتن فرش ها، هفته ای یکبار جارو کشیدن روی آن است. اگر در خانه خودتان بچه کوچک دارید و یا از حیوانات خانگی نگهداری می کنید، این مدت زمان کوتاه تر می شود. همچنین اگر فرش های شما با هر گونه لکه ای مانند لکه جوهر یا لکه چربی کثیف شده اند، باید با استفاده از شوینده ها و روش هایی اقدام به تمیز کردن آن کنید. در غیر این صورت، احتمال تثبیت لکه روی فرش وجود دارد و کار شما سخت تر می شود. همچنین تقریبا هر 6 ماه یکبار باید نسبت به شستشوی فرش ها و موکت های خودتان اقدام کنید. برای این کار می توانید خودتان فرش ها را بشویید و یا از خدمات قالیشویی ها استفاده کنید.
چرا شستشوی فرش از اهمیت زیادی برخوردار است؟
جالب است بدانید، شستشوی فرش یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید انجام دهید. در زمان های قدیم این کار در داخل خانه ها و با استفاده از تکنیک های سنتی انجام می شد، ولی حقیقت این است که شستشوی فرش اگر به صورت تخصصی و با کمک ابزارهای خاصی انجام نشود، می تواند عمر مفید فرش را کاهش دهد. توسعه و گسترش قالیشویی ها نیز بر پایه همین امر صورت گرفته است. در حال حاضر استفاده از دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته در قالیشویی ها علاوه بر کاهش زمان شستشوی فرش، می تواند از تاثیرات بد شستشوی نادرست فرش جلوگیری کند و باعث شود تا فرش ها کاملا تمیز شوند. شستشوی فرش ها به دانش و مهارت تخصصی و همچنین شناخت انواع الیاف و مواد شوینده نیاز دارد. ما توصیه می کنیم برای حفظ کیفیت و افزایش طول عمر فرش، شستشوی آن را بر عهده افراد ماهر بسپارید.
تاثیر شستن فرش بر عمر مفید آن
همانطور که گفته شد، شستشوی فرش می تواند بر روی بافت و الیاف فرش تاثیرات زیادی بگذارد. ممکن است فرایند شستشوی فرش به صورت کامل انجام نشود و آلودگی ها و کثیفی هایی که روی فرش وجود دارند، می توانند با گذشت زمان باعث آسیب به فرش شوند. استفاده از تکنیک های جدید در قالیشویی ها این مشکل را حل کرده است. یکی از مهم ترین تفاوت های شستشوی فرش در خانه و در قالیشویی، گرفتن گرد و خاک است.
شستن هر فرشی به دانش خاصی نیاز دارد. فرش ها دارای جنس و رنگ متفاوتی هستند که باید در زمان شستن این فرش ها دقت زیادی به خرج داد. عدم توجه به این نکات می تواند باعث شود تا افراد محتمل هزینه های زیادی شوند. بافت فرش می تواند تا حد زیادی رطوبت را داخل خود نگه دارد و همین مسئله باعث می شود تا فرش پوسیده شود. شستن فرش ها اگر اصولی انجام شود، طول عمر فرش ها و قالی ها را افزایش پیدا می کند. بخارشویی نیز یکی دیگر از تکنیک های قالیشویی ها است که نباید در خانه انجام شود!

قبل از شستن فرش چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
در صورتی که قبل از این تجربه شستن فرش را در منزل نداشتید، یا حتی می خواهید فرشی را برای اولین بار بشویید، باید نکات مهمی را رعایت کنید تا فرش هایتان آسیبی نبینند. این نکات عبارت هستند از:
- شما باید فضای مناسبی را برای شستشوی فرش انتخاب کنید. اگر در آپارتمان یا خانه های بدون حیاط ساکن هستید، بهتر است شستشوی فرش های خودتان را بر عهده قالیشویی ها بسپارید.
- اگر می خواهید فرشی را برای اولین بار بشویید، قبل از شروع شستشو مطمئن شوید که فرش شما رنگ نمی دهد. برای این کار بهتر است قبل از هر اقدامی، پارچه ای مرطوب روی سطح فرش بکشید تا از رنگ ندادن فرش اطمینان حاصل کنید.
- قبل از اینکه شستشوی فرش را شروع کنید، باید به این فکر کنید که چگونه فرش های خودتان را خشک کنید. برای این کار به فضای شیب داری نیاز دارید.
- یکی دیگر از نکات مهم قبل از شستن فرش این است که قبل از شروع شستشوی فرش در منزل، باید گرد و غبار فرش رو به صورت کامل بتکانید.

مراحل شستن فرش ها در خانه کدامند؟
فرش ها یکی از اصلی ترین اثاثیه ها در خانه های ایرانی هستند که می توان آنها را در اندازه ها و طرح های مختلفی در منازل دید. نگهداری فرش با اینکه به زیبایی خانه اضافی می کند، ولی چالش هایی نیز به همراه دارد که شستشوی فرش یکی از این چالش ها است. شما می توانید فرش ها را در منزل خودتان بشویید. در ادامه سعی می کنیم تا مراحل شستن فرش ها در خانه را بررسی کنیم:
مرحله اول: خیس کردن فرش
یکی از مراحل شستن فرش ها در خانه این است که اول باید فرش و قالی های خودتان رو به صورت کامل با آب خیس کنید. بهترین و راحت ترین روش برای خیس کردن فرش برای شروع شستشو، استفاده از شلنگ آب و آب پاشی کردن فرش به صورت موازی است. این کار رو تا خیس شدن کامل سطح فرش ادامه دهید. حتی اگر از فرش دایره ای شکل یا بیضی استفاده می کنید، باز هم رفت و برگشت را به صورت خط های صاف انجام دهید تا فرش شما به صورت کامل خیس شود و شوینده ها را در خود حل کند.
مرحله دوم: استفاده از مواد شوینده مناسب
در راهنمای کامل شستشوی فرش اشاره شده بعد از اینکه فرش خودتان را به صورت کامل خیس کردید، مواد شوینده مناسبی را به فرش اضافی کنید. بهترین محلول برای شستشوی فرش ها و قالی ها، ترکیبی از شامپو فرش و به اضافی مقداری پودر دستی و کلر است. البته توجه داشته باشید که این محلول برای شستن کامل فرش ها استفاده می شود. اگر فرش شما خیلی کثیف نیست و می خواهید شستشوی ساده ای انجام دهید، استفاده از شامپو فرش به تنهایی نیز کافی است.
مرحله سوم: شستشوی فرش با فرچه
یکی دیگر از مراحل شستن فرش در خانه نیز شستشوی فرش با فرچه مناسب است. بعد از اینکه فرش شما به صورت کامل خیس شد و مواد شوینده نیز به آن اضافی شد، شما باید با کمک فرچه مناسب، تمام سطح فرش را شستشو کنید تا کثیفی ها آن از بین رود. توجه داشته باشید که حرکت فرچه روی فرش حتما باید به صورت بالا و پایین و برعکس باشد. در غیر این صورت ممکن است فرش شما آسیب ببیند. بعدا باید ریشه های فرش را بشویید تا این قسمت ها نیز کاملا تمیز شوند و آلودگی های آن از بین رود.
مرحله چهارم: آبکشی کردن فرش
آبکشی کردن فرش نیز یکی دیگر از مراحل شستن اصولی فرش در منزل است. شما می توانید همانند مرحله اول با استفاده از شلنگ آب یا سطل آب این کار را انجام دهید. برای این کار شما باید با سطل آب روی فرش آب بریزید تا کف های روی آن از بین روند. در این مرحله هم جریان آب باید به صورت بالا به پایین یا برعکس باشد تا هیچ کفی بر روی سطح فرش باقی نماند.
مرحله پنجم: پارو کشیدن روی فرش
بعد از اینکه فرش خودتان را آبکشی کردید، نوبت به مرحله پاروکشی می رسد. در این مرحله شما با استفاده از یک پارو و با حرکت در جهت خاب فرش، آب هایی در فرش نفوذ کرده اند را خارج می کنید. اگر آب در سطح فرش باقی بماند، باعث می شود تا فرش زرد رنگ شود و جلوه بدی داشته باشد. بنابراین، در این مرحله سعی کنید تا خیلی خوب پارو کشی را انجام دهید تا فرش شما نیمه خشک شود.
مرحله ششم: خشک کردن فرش
در مرحله آخر شما باید فرش خودتان را خشک کنید. بعد از اینکه پاروکشی انجام دادید، فرش را به آرامی لوله کرده و با هر لایه لوله کردن پشت فرش را هم آبکشی کنید. همچنین بعد از لوله کردن فرش، آن را روی یک محیط شیب دار و مرتفع قرار دهید تا آب باقی مانده آن خارج شود. سپس فرش را جلو نور خورشید پهن کنید تا به صورت کامل خشک شد.. قبل از خشک شدن فرش آن را در خانه پهن نکنید تا بوی رطوبت پخش نشود.
آیا شستشوی بیش از حد فرش ها بد است؟
با مطالعه راهنمای کامل شستشوی فرش، شاید این سوال برای شما پیش آید که آیا شستشوی بیش از حد فرش ها بد است؟ بهتر است بدانید شستن زود به زود فرش ها بدون شک می تواند به بافت و رنگ فرش آسیب وارد کند و طول عمر فرش را پایین آورد. همچنین تار و پود فرش تحت تاثیر شستشوی مداوم با محلول های شوینده قوی آسیب پذیر می شوند و فرش مقاومت خودش را از دست می دهد. به خصوص اگر شوینده هایی که استفاده می کنید شیمیایی و مضر باشند. همچنین برس کشیدن زیاد فرش می تواند الیاف آن را از بین ببرد. برای تمیز شدن لکه ها باید از روش های خاصی استفاده کنید و ماده های حلال لکه ها را بشناسید. مخصوصا اگر فرش شما دستباف باشد، شستشوی زود به زود می تواند آسیب زیادی به آن وارد کند و حتی باعث شود تا رنگ فرش از بین رود.

شما هیچ وقت نباید فرش های خودتان را با آب داغ بشویید، به هیچ وجه فرچه خیلی سفت و ضخیمی را روی الیاف فرش نکشید و از مواد شوینده مناسبی استفاده کنید. سپردن فرش ها به شرکت های قالیشویی گزینه خوبی است، آن هم در فواصل زمانی مشخص نه زودتر از موعد! در قالیشویی ها، فرش های مشتریان با استفاده از روش های نوین و مواد شوینده مناسب و ایده آل شسته می شوند.
پایان و نتیجه گیری
بیشتر افراد برای شستشوی فرش ها و قالی های خودشان به شرکت های قالیشویی مختلفی مراجعه می کنند، ولی شما با کمک روش های مختلفی، شستشوی فرش های خودتان را می توانید در منزل انجام دهید، بدون اینکه آسیبی به فرش وارد شود. برای اینکه بتوانید فرش هایتان را بشویید، باید فضای مناسبی داشته باشید و از مواد شوینده و فرچه های نرمی استفاده کنید تا بافت و الیاف فرش آسیبی نبیند.